Nedir Şu Alan Derinliği Dedikleri

Fotoğraflarınızda derinlik arttıkça,netlik mi kaybediyorsunuz?Portrelerinizde arka planların bulanık gözükmesini mi istiyorsunuz?Bu makaleyi okuyun..
Tüm temel fotoğraf eğitimi kategorinde bulunan makalelerimizde olduğu gibi, bu yazımızda da yeni başlayan arkadaşların konuyu anlayabilmeleri için özet bir bilgi verilecektir.
Alan derinliği konusu İleri Düzey Fotoğrafçılık Eğitimi kategorimizde ayrıca ele alınacaktır. Bu yüzden bu yazımızda yeni başlayan arkadaşların kafalarını karıştırabilecek,hesaplama tabloları ya da formüller verilmemiştir.
Alan derinliği en sade anlatımla odak noktanızın önünde veya arkasında bir bölümün net diğer bölümlerin bulanık görülmesidir. Alan derinliği diyafram değeri,konuya uzaklık ve objektif odak uzunluğu öğelerinin birleşimi ile ortaya çıkar ve kontrol edilir.
Alan derinliğini kontrol etmeniz için makinenizin diyafram aralığı kontrolüne izin veren ayarları olması gerekir.
Büyük diyafram aralıkları (küçük f değerleri) arka planın daha fazla odak dışı kalmasına yol açacaktır.

1/30 f3,5
Büyük diyafram aralıkları (küçük f değerleri) arka planın daha fazla odak dışı kalmasına yol açacaktır.

1/30 f3,5
Zoom özelliği olan objektiflerde odak uzunluğu arttıkça(daha çok zoom yaptıkça) konunuzun arka planı daha fazla odak dışı kalacaktır. Ayrıca objektifiniz konuya yakın olması arka planın daha fazla odak dışı kalmasını sağlayacaktır.
Konunuz alan derinliği olan bir konuysa(ön cephelerden çekilen bir gemi gibi) daha açık bir diyafram aralığı seçin.

1,5sn f22
Arka planı odak dışı bırakmak istediğinizde odak noktanız ile arka plan arasında ayrım yapılabilecek kadar mesafe olmasına özen gösterin.(Örneğin arka planı odak dışı bırakarak ağaçların önünde arkadaşınızın portresini çekmek istiyorsanız arkadaşınız ve ağaçlar arasında en az 1–2 metre mesafe olmasını sağlayın.)

Gelişmiş fotoğraf makinelerinde alan derinliğini fotoğrafınızı çekmeden önce önizlemenizi sağlayan özellikler vardır. Bunu nasıl kullanacağınızı öğrenmek için makinenizin kullanım kitapçığına başvurun.
Diyafram aralığını manuel kontrol etme imkânı versin ya da vermesin birçok dijital ve filmli makinede bulunan portre çekim modu bu ayarları içerir ve uygun koşullarda odak noktanızı net arka planı odak dışı (bulanık) verir.
Eğer arzu ettiğiniz alan derinliğini en açık diyafram aralığında uygun enstantane hızında yakalayamıyorsanız, diyaframı kısmadan makinenize daha az ışığın ulaşmasını sağlayan bir ND(Neutral Density) filtresi kullanabilirsiniz.(ND filtresi renkleri bozmayan doğal gri renkte bir filtredir. Objektifin önüne takılarak objektife giren ışığı azaltır. Piyasada farklı yoğunluklarda ND filtreleri bulunabilir.)
Not: ND filtre yerine Polarize filtre de aynı işlevi görecektir.Alan derinliğini kontrol edebilmek için bu yüntem ve diğer alternatif yöntemler, İleri Düzey Fotoğrafçılık Eğitimi kategorimizde ayrıca incelenecektir.
BU MAKALEMİZİ BEĞENDİYSENİZ AŞAĞIDA BULUNAN PAYLAŞIM AĞLARI SİMGELERİNE TIKLAYARAK ARKADAŞLARINIZLA PAYLAŞABİLİRSİNİZ
Bu yazının orjinali 31.Mayıs.2007 tarihinde diğer sitemiz olan www.anadolugezgini.com'da yayımlanmıştır.
Kaynak: http://www.fotografnotlari.com/index.php/temel-fotografcilik-egitimi/alan-derinligi-depth-of-field-dof.html#ixzz2zbKhxXuf
Under Creative Commons License: Attribution Share Alike
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder